Sănătatea casei și a locuitorilor ei – cum să folosești psihologia culorilor pentru a-ți transforma viața

Cred că menirea oamenilor pe acest pământ este aceea de a crea. Și, odată ajunși într-un punct al creației, este important să ne câștigăm libertatea de a ne exprima propria culoare.

Copiii reușesc să ne impresioneze încă din primii ani de viață, să ne intrige prin puritatea imaginației, prin libertatea gândirii și a acțiunii. Și noi, adulții, dacă vom accesa acel punct din lăuntrul nostru, vom reuși să împărtășim bucurie, bună dispoziție, iubire, în mediile în care trăim, muncim, dormim, socializăm, iubim.

Dacă vei folosi culorile potrivite sufletului tău, vei experimenta o putere cu ajutorul căreia îți vei  îmbunătăți fericirea, starea de bine și încrederea. Totul în jurul nostru este culoare, noi suntem culoare. Culoarea înseamnă lumină. Ceea ce vedem sunt unde de lumină care călătoresc către noi de la Soare. Și fiecare culoare are o frecvență unică.

Astăzi înțelegem culorile mai mult la nivel subconștient și într-un mod mult mai evoluat decât strămoșii noștri. Cu toate acestea, continuăm să ne raportăm instinctiv la ele. Reacționăm atunci când observăm culori și, de cele mai multe ori, înțelegem mesajele transmise de ele, însă nu în mod conștient. Și ne oprim din călătoria noastră de a le înțelege exact când devine mai interesantă. 

Atunci când lumina ajunge la ochii noștri se creează o reacție chimică și se inițiază un impuls electric care transmite un mesaj către hipotalamus. Această parte a creierului are un rol esențial în supraviețuirea organismului. Alături de glanda pituitară, guvernează metabolismul, apetitul, temperatura corpului, echilibrul apei din corp, somnul, funcțiile reproductive și sexuale. 

Culorile nu sunt doar stimuli vizuali care creează schimbări psihologice în noi, ci ne livrează o experiență emoțională. Cu alte cuvinte, diferite frecvențe ale culorilor influențează diferiți stimuli care pot să declanșeze în organismul uman depresia, calmul, energia. Fiecare impuls al culorii creează un impact, fiecare culoare ne afectează felul în care gândim, felul în care ne simțim și ne comportăm. Indiferent dacă o culoare ne stimulează sau ne liniștește, totul depinde de intensitatea ei. Dacă o cromatică este saturată, impactul este mai ușor asupra noastră. Dacă întâlnim o cromatică mai puternică, impactul este mai mare asupra noastră. Culorile închise, intense stimulează mintea, iar cele mai saturate o calmează.

Din punct de vedere psihologic, culorile sunt asociate unor anumite stări și trăiri. Dacă ar fi să le trecem în revistă rapid, vom observa că roșul activează instinctul ”fight or flight” (luptă sau fugi), un răspuns psihologic venit în urma unei amenințări sau unui atac, iar galbenul este una dintre cele mai puternice culori din punct de vedere psihologic pentru că el afectează emoțiile și are un impact direct asupra sistemului nervos. Pe de altă parte, albastrul afectează intelectul. Este, în principal, un declanșator pentru răspunsurile mentale. Verdele este o culoare care aduce armonia, el stă între calitatea roșului, intelectul albastrului și emoția galbenului. În esență, verdele este culoarea inimii și se găsește ca o formă de echilibru între minte, corp și suflet.

Găsește-ți propria culoare! Înțelege faptul că modul în care percepi culoarea îți influențează emoția, felul în care gândești și în care te comporți!

Care e culoarea ta?

Genoveva Hossu, ALCHEMICAL DESIGNER
CERTIFICAT ÎN SĂNĂTATEA HOLISTICĂ A CASEI ȘI A LOCUITORILOR EI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *