Alchimia casei. Un concept revoluționar de design interior.

  • interviu de Dan Andronic –

(*Context: Cine nu îl știe pe Dan Andronic de la Evenimentul Zilei? Pentru mine nu e doar un excelent jurnalist,  și un bun prieten. Așa că m-am bucurat cu atât mai mult când a decis să îmi ia un interviu despre noile mele activități, despre armonia și sănătatea spațiului interior, despre tot ce doresc să aduc și în România prin intermediul unui nou proiect, Harmonization. Din motive independente de noi, materialul nu a mai apărut în presă, însă mi-a plăcut atât de mult energia creată în timpul lui, încât mi-am dorit foarte mult să vi-l arăt și vouă, aici.)

„Cum ar fi dacă ai putea face un bypass creierului și ai începe să funcționezi din inimă? Toată existența ta ar fi o energie nouă, ai deveni supranatural”  (Genoveva Hossu).

Toate astea m-au făcut să pun prima întrebare destul de repede.

Dan Andronic: De unde ți-a venit ideea cu titulatura de alchimist modern? Sună a magie.

Genoveva Hossu (rewireid.com): Am devenit pasionată de armonizarea spațiilor, adică pe lângă ceea ce este desenat arhitectural și ceea ce designerii de interior aduc ca plus valoare, m-am întrebat, în ultimii ani, care este cheia ce ajută ca acel interior și locuitorii lui să fie în armonie? Ce reprezintă cu adevărat succesul unui concept perfect  al spațiului?

D.A.: Asta-i întrebarea de aur…

G.H.: Experiența mi-a demonstrat că atunci când oamenii sunt în armonie cu spațiul în care locuiesc, cu mediul, cu ei înșiși, înseamnă că am creat un concept de succes. Dacă vorbim de proiectele rezidențiale, aici oamenii zâmbesc mai mult, se odihnesc mai bine. Clienții mei îmi spun că modul în care trăiesc în aceste spații le-a schimbat viața. În cazul spațiilor comerciale, provocarea este un pic mai mare. Pentru că aici vorbim (și) de necesitatea de creștere a productivității. Zonele acestea sunt gândite holistic, armonios. La nivel conștient sau nu, cu toții căutăm armonia, indiferent de spațiul în care ne aflăm. Mă pasionează această paradigmă a spațiului armonios și conceptul holistic pe care se bazează.

Dan: Ce înseamnă toate aceste cuvinte frumoase, cum se traduc într-un proiect de design?

G.H.: Un spațiu complet, sănătos din toate punctele de vedere este, din perspectiva mea, un concept perfect de design. Așa că mă perfecționez continuu, astfel încât rezultatul final să fie ușor de implementat și de înțeles de cei care vor trăi acolo.

D.A.: Se folosește în altă parte a lumii această idee, sau este o invenție românească?

G.H.: Nu este o invenție românească, este o adaptare. Pentru că noi suntem doar la începutul drumului. În alte țări s-au făcut progrese importante în acest domeniu, care nu este chiar ușor de înțeles, având în vedere amploarea pe care o are. Pentru că vorbim, totuși, de spiritualitate. Dar nu trebuie confundată cu apartenența religioasă. Însă cele două planuri nu se exclud unul pe celălalt. Ele coexistă, se întrepătrund, dar sunt două concepte diferite.

D.A.: E un soi de concept eco?

G.H.: Cu toții am auzit despre pericolele cu care ne confruntăm azi, ca rezultat al contaminării mediului înconjurător. Știm despre poluarea aerului și chimicalele din mâncarea și apa pe care le consumăm. Dar nu putem să nu ne punem întrebarea: dacă mai sunt și alte forțe care influențează calitatea sănătății noastre? Forțe pe care nu le putem vedea cu ochiul liber. Științele moderne, revoluționare, așa cum este biogeometria, încearcă să găsească răspunsuri la această întrebare. Iar eu, împreună cu alți 70 de colegi din toată lumea, practicăm această știință și ne străduim să creăm cât mai multe spații sănătoase pentru locuitorii lor.

D.A.: Destul de puțini specialiști. Ce ați priceput din această știință?

G.H.: Cu timpul am ajuns să înțeleg cum funcționăm noi, ca receptori umani, modul în care suntem interconectați, faptul că aparținem tuturor elementelor care ne înconjoară. Între noi, oamenii, există o legătură, indiferent dacă ne cunoaștem sau nu unii pe ceilalți. Am înțeles influența profundă pe care o are Pământul asupra noastră. Pământul este o entitate vie, din acest punct de vedere, care este mereu conectată cu noi, oamenii. Ceea ce am observat este că el poate vindeca sau, dimpotrivă, deteriora starea de sănătate a unui spațiu, dar și a locuitorilor lui. Iar această influență nu are nicio legătură cu sumele de bani investite în respectivul spațiu. Lucrurile sunt mult, mult mai complexe. Dacă vom reuși să înțelegem că noi, în integralitatea noastră, și legile naturii în complexitatea lor, aparținem acestui nou domeniu, cel al energiei subtile, atunci vom reuși să schimbăm matricea. Ciclul mănânc – dorm – muncesc – procreez va putea avea o alternativă.

D.A.: Ce este energia subtilă?

G.H.: În spiritualitate se numește prezența lui Dumnezeu sau omniprezență. Numește-o intuiție, al șaselea simț sau a gândi din inimă, din Dumnezeu, Buddha, Allah sau orice altă divinitate existentă. Fiecare dintre noi își poate găsi echilibrul, combustibilul, ancora, acolo unde consideră că e benefic pentru el. Nu are relevanță. Eu îmi iau echilibrul din mine, din inima și din conștiința noastră comună. Reprezint, eu și alte câteva milioane de oameni ai vremurilor actuale, o mișcare new age, dacă vrei să o numești așa, în care este activat al șaselea simț, prin metode destul de simple.

D.A.: Deci nu ne mai bazăm pe simțurile noastre atunci când decidem să ne amenajăm casa?

G.H.: Consider vechea paradigmă, bazată exclusiv pe cele cinci simțuri, un model existențial depășit. Reușim să funcționăm, chiar foarte bine, exclusiv bazat pe al șaselea simț. Dacă respectăm regulile de bun simț în ceea ce privește igiena emoțională, mentală și fiziologică. Adică: energia trebuie să circule și acțiunile mele se bazează exclusiv pe iubire, respect pentru ceilalți și pentru mediu,  adevăr și sinceritate. Sigur că, atunci când decizi să faci aceste schimbări în viața ta, devii abrupt pentru ceilalți. Însă trebuie să știi că felul în care te schimbi, dacă urmezi aceste principii, va influența semnificativ și viețile celorlalți. Practic, îi vei ajuta și pe ei. Atunci când trăiești din inimă, vibrezi pe anumite frecvențe care atrag oamenii care vibrează în armonie cu tine.

D.A.: O casă făcută din inimă…

G.H.: Cred că este cea mai mare realizare ca om, o bază de la care se poate discuta despre o posibilă evoluție în adevăratul sens al cuvîntului. Abia apoi începi să te întrebi care sunt pașii sau care e definiția noii paradigme. Cunoașterea este cea care ne ajută să înțelegem cum funcționăm cu adevărat, ce legătură are amplasarea unui spațiu cu sănătatea, cu starea de bine a locuitorilor ei sau cu productivitatea.

Energia subtilă este fundația fiecărui aspect al vieții. Așa cum, în lucrarea Biogeometry, Dr. Ibrahim Karim definea acest tip de abordare ca fiind „un pod între știință și spiritualitate”, lumea spiritualității numește asta „divinitate”, în timp ce știința o numește „lumea invizibilă a energiei subtile”. Vorbim, de fapt, o singură limbă care unește cele două lumi și care dovedește că ambele limbaje sunt corecte.

Practic ne întrebăm ce este energia, înainte de a o împărți între știință și spiritualitate, și răspundem prin faptul că energia este abilitatea de a produce un efect. Și da, gravitația, electromagnetismul, mecanica energiei sunt parte din aceasta. Observăm, însă, că și emoțiile și gândurile au capacitatea de a produce un efect. Și ne punem întrebarea firească: sunt ele prinse în noțiunea de timp și spațiu? Nu! Poți să te gândești la trecut, poți să te gândești la viitor și să ți se „miște” gândurile, deci poți experimenta foarte mult din această energie subtilă.

Poți influența trecutul în acest moment prezent prin felul în care tu te raportezi la trecutul tău. Există această energie subtilă, și, dacă ne conectăm la ea, vom reuși să luăm decizii dintr-un loc în care informația este mult mai complexă. Acest loc poate fi perceput ca ”diferit” doar pentru că nu așa, nu în acest fel suntem obișnuiți să luăm deciziile.

D.A.: Abordăm independent omul și interiorul în care acesta trăiește și muncește?

G.H.: Legătura care există între om, ca entitate biologică, cer, ca spirit, intuiție, suflet sau orice simte fiecare, și Pământ, ca frecvență electromagnetică, este una extrem de profundă și definitorie în existența noastră. Identificarea și cunoașterea acestor legături poate aduce sănătatea spațiului și a locuitorilor săi. Puțină lume cunoaște faptul că o casă amplasată sau desenată corect, corelată cu potențialul fiecărui membru în parte, poate să devină sursă de energie și asigură starea de bine, armonizarea toxinelor. Stai în casa ta și te vindeci. Pare supraomenesc, dar, în esență, nu e.

D.A.: Un interior armonios face cât o cură de detox?

G.H.: Există anumite puncte în Pământ care sunt numite puncte de energie, sacre, care emană o energie vindecătoare. Poate că lumea nu este conștientă, dar de când a apărut umanitatea pe pământ și până astăzi, unii dintre cei mai importanți factori de influență ai evoluției omului pe Pământ au fost aceste puncte sacre. Ritualurile religioase, agricultura, migrația animalelor, apa, obiceiurile, planificarea orașelor vechi, toate se făceau în funcție de aceste puncte.

D.A.:: Cum se poate adapta o tradiție străveche la ritmul unei vieți moderne? Este foarte ciudat cum ajungem să ne uităm în trecut ca să ne putem modela viitorul.

G.H.: Există azi un mare interes pentru un stil de viață sănătos cu adevărat, care nu ține exclusiv de câte salate mănânci sau ce dietă ții, de ultimele tendințe în materie de exterior, ci, mai degrabă, de o întoarcere la cunoștințele arhaice, o reamintire a modului nostru de funcționare și interconectivitate. Indiferent că vorbim despre un spațiu, un om, un obiect, o emoție, o culoare, plantă, animal, mineral, sau de orice altceva, totul are energie subtilă și suntem în permanență conectați la ea. Trăim în niște wire-uri, fire, rețele imense bioenergetice, pe care ar fi bine măcar să le luăm în calcul ca ipoteză fantastică.

D.A.: De aici va venit ideea cu Agenția de Design Rewire? De la reconectarea cu energiile benefice ale mediului înconjurător…

G.H.: Da! Dacă te uiți către mediul înconjurător și felul în care noi comunicăm cu el, prin intermediul percepției sau al senzorilor noștri  – formă, culoare, miros, atingere, gust, sunet – înțelegi că aceste forme au un pattern, un model repetitiv de energie subtilă în spatele lor. Dacă îl înțelegi, pe el sau limbajul din spatele lui, te va ajuta să-ți construiești sau să influențezi mediul în care trăiești, aducând CALITATE în armonizarea lui. Asta face biogeometria, alături de alte științe care tratează exact această abordare holistică a experienței noastre pe acest Pământ.

D.A.: Cum arată o asemenea casă? Sunt curios să văd un interior făcut de agenția dumneavoastră

G.H.: E greu de descris în cuvinte. Trebuie să trăiești în așa ceva pentru a simți schimbarea cu adevărat!

Genoveva Hossu, ALCHEMICAL DESIGNER
CERTIFICAT ÎN SĂNĂTATEA HOLISTICĂ A CASEI ȘI A LOCUITORILOR EI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *